5 tips bij ongewenst urineverlies

5 tips bij ongewenst urineverlies

Wanneer je te maken krijgt met incontinentie kan dit voor vervelende situaties zorgen. Zo kun je bang zijn voor ongelukjes in het openbaar en kan het huidirritaties opleveren. Helaas hangt er nog steeds een taboe rond dit onderwerp, maar dat is nergens voor nodig. Wanneer je ouder wordt kun je last krijgen van ongewenst urineverlies. Maar ook vrouwen hebben hier veel last van. Incontinentie wordt bij vrouwen voornamelijk veroorzaakt door de bouw van het vrouwelijk lichaam. Zo heeft de bekkenbodemspier veel te verduren door zwangerschap, bevallingen, hormoonveranderingen en de overgang. Hierdoor kun je minder goed controle hebben over je blaas. Gelukkig zijn er veel tips die je kunnen helpen bij ongewenst urineverlies. Hierbij 5 tips!

Tip 1: Drink genoeg

Wanneer je te weinig vocht binnenkrijgt kun je last krijgen van je blaas. De urine wordt hierdoor namelijk sterker en prikkelt de blaas meer. Drink daarom genoeg water of andere vochthoudende dranken. Het wordt aangeraden om minstens 2,5 liter per dag te drinken. Zo kun je voldoende plassen en dat zorgt voor een gezonde blaas.

Tip 2: Test of je een blaasontsteking hebt

Heb je last van urineverlies, dan kan dit veroorzaakt worden door een blaasontsteking. Een blaasontsteking zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat je constant naar de wc moet en daarnaast kan het plassen ook pijnlijk zijn. Wanneer je ouder bent, kan een blaasontsteking pijnloos zijn, maar wel voor urineverlies zorgen. Wanneer je blaasontsteking te lang door laat gaan zonder hulpmiddelen, kan dit overgaan op een nierontsteking. Ga daarom op tijd naar de huisarts en laat je plas onderzoeken. De huisarts kan je een antibioticumkuur voorschrijven en hierdoor zal het urineverlies snel opgelost zijn.

Tip 3: Verander je plasgewoontes

Een verkeerde plasgewoonte kan negatieve gevolgen hebben voor je blaas en kan hierdoor ongewenst urineverlies veroorzaken. Plas daarom altijd in de juiste houding. Zet je voeten aan de grond, neem de tijd en laat alles eruit lopen. Doe je dit niet dan kan dit eventueel een blaasontsteking veroorzaken. Ook wanneer je je plas vaak en lang ophoudt kan dit incontinentie veroorzaken.

Tip 4: Gebruik geen menstruatieproducten

Wanneer vrouwen voor het eerst last krijgen van urineverlies, kiezen ze er vaak voor om producten te gebruiken die ze al in huis hebben. Vanwege hun menstruatie hebben ze daarom vaak inlegkruisjes of maandverband in huis. Dit lijkt een goede oplossing om de urine op te vangen, maar toch worden deze producten niet geadviseerd bij incontinentie. Menstruatieproducten zijn namelijk gemaakt van een ander materiaal als het absorberende materiaal van incontinentieproducten. Vochtige inlegkruisjes kunnen huidirritaties veroorzaken en doorlekken en dat wil je natuurlijk niet.

Tip 5: Koop incontinentiemateriaal

Wanneer je last hebt van incontinentie of ongewenst urineverlies is het verstandig om incontinentiemateriaal te kopen. Deze inlegkruisjes, verbanden of broekjes zijn speciaal ontwikkeld om urineverlies op te vangen. Voor iedere persoonlijke situatie is er een passend product. Van licht tot matig tot veel urineverlies. Ze zijn comfortabel om te dragen, zo kunt u de hele dag gerust zijn en niet bang zijn voor doorlekken. Gemaakt van zachte materialen, zodat je met gemak de hele dag of nacht kan dragen. Voel je veilig en beschermd.