5 tips om manboobs te voorkomen

5 tips om manboobs te voorkomen

Veel mannen hebben er last van: manboobs. De medische term voor deze borstvorming bij mannen wordt ook wel gynaecomastie genoemd. Gyneacomastie beschrijft de ontwikkeling van borstweefsels bij mannen door een onevenwichtige hormoonspiegel. Gynaecomastie verdwijnt vaak na enige tijd weer. Toch is dit niet de voornaamste reden van manboobs bij mannen. Dit wordt namelijk vaak veroorzaakt door vetafzetting, dit wordt ook wel pseudo-gynaecomastie genoemd.

Mannen vinden manboobs vaak niet mooi en willen hier dan ook graag snel vanaf komen. Onthoud dat je je nergens voor hoeft te schamen en dat ieder lichaam anders is. Iedere man heeft een ander lichaam. Sommige mannen hebben dus ook sneller of meer last van manboobs. Dit ligt namelijk ook aan de hoeveelheid vetweefsel en elasticiteit van de huid. Om manboobs te voorkomen, zul je vooral moeten werken aan een gezonde levensstijl. Dit heeft uiteraard wat discipline, motivatie en doorzettingsvermogen nodig, dus geef niet op! Hierbij 5 tips om manboobs te voorkomen!

1. Eet minder vet

Manboobs worden veroorzaakt door een vetafzetting. Wil je manboobs voorkomen, dan moet je er voor zorgen dat er minder vet afgezet kan worden. Dit doe je allereerst door goed op je voedingspatroon te letten, minder calorieën binnen te krijgen en minder vet te eten. Dit betekent niet dat je meteen op een streng dieet moet met enkel salades. Maar probeer wat meer aandacht te geven aan de voeding die je naar binnen krijgt. Vervang bijvoorbeeld fast food en voedselproducten met veel vet en suiker, door proteïne, groentes en fruit.

2. Sport regelmatig

Sport en beweging is voor elke gezonde levensstijl essentieel. Met enkel gezond eten kom je er niet. Wil je manboobs voorkomen, beweeg dan regelmatig. Ga voor een wandeling, pak vaker de fiets of ga naar de sportschool. Ga voor een sport die je leuk vindt, zoals roeien, basketbal of tennis, zodat dit goed is vol te houden. Met sporten verbrandt uiteraard calorieën, maar het zorgt er ook voor dat je spierweefsel gaat opbouwen.

3. Verminder roken en drugsgebruik

Bij een gezonde levensstijl hoort uiteraard ook zo min mogelijk tabak- en drugsgebruik. Dit wordt namelijk gelinkt aan gynaecomastie. Het gebruik van deze middelen kan je testosteronlevel verminderen. Dit is niet bij iedere man het geval, maar wil je een gezonde levensstijl aanhouden, zorg er dan voor dat je zo min mogelijk rookt en drugs gebruikt. Dit heeft uiteraard een negatieve invloed op andere aspecten van je gezondheid waar we allemaal bekend mee zijn.

4. Drink minder alcohol

Zo min mogelijk gebruik van alcohol hoort ook bij een gezonde levensstijl. Een flesje bier bevat veel calorieën waaronder veel suikers, net als andere alcoholische dranken. Houd je alcohol inname zo laag mogelijk, dan zal een gezond dieet en regelmatig sporten je ook gemakkelijker afgaan.

5. Train je borstspieren

Zoals je al las, is sporten een erg goed middel om manboobs te voorkomen, omdat je calorieën verbrandt. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je spierweefsel opbouwt met de juiste oefeningen. Wil je manboobs voorkomen, ga dan sportoefeningen doen voor je borst. Een push-up is bijvoorbeeld hiervoor een simpele en effectieve oefening.