Alles over je gewicht bij een zwangerschap

Alles over je gewicht bij een zwangerschap

Als je zwanger bent, zul je in gewicht aankomen. Dit is volledig normaal en bij iedere zwangere vrouw het geval. Veel vrouwen vragen zich echter af wat de ideale gewichtstoename bij een zwangerschap is en hoeveel kilo je per week aankomt. In dit artikel lees je alles over je gewicht bij een zwangerschap en geven we antwoord op de meest gestelde vragen hierover.

Wat is de gemiddelde gewichtstoename bij een zwangerschap?

De gewichtstoename bij een zwangerschap kan per vrouw verschillen. Als we het gemiddelde nemen, komt een vrouw met een gezond BMI (een gezonde body mass index ligt tussen de 18,5 en 25) zo’n 12 tot 16 kilo aan. Een baby weegt bij de geboorte zo’n 3,5 KG. Het “overige gewicht” wordt gevormd door het gewicht van de placenta, het vruchtwater, het vocht wat je tijdens je zwangerschap vasthoudt, het extra bloed, je grotere borsten (dit is de reden dat je een goede zwangerschaps bh moet dragen) en het extra vetweefsel.  

Deze 12 tot 16 kilo moet je zeker zien als een gemiddelde. Er zijn genoeg zwangere vrouwen met een gezond BMI die ruim 18 kilo aankomen, een gezonde zwangerschap hebben gehad en een gezonde baby hebben gekregen. Er is dus eigenlijk géén sprake van een ideale gewichtstoename bij een zwangerschap. Om je een compleet beeld te geven: een zwangere vrouw met een ondergewicht (dus met een BMI tot 18,5) komt gemiddeld 12,5 kilo aan. Een vrouw met een overgewicht ( dus met een BMI tussen 25 en 30) komt gemiddeld 7 tot 11 kilo aan. De BMI speelt dus een rol in de toename van het gewicht.

Hoeveel kilo kom je per week aan bij een zwangerschap?

Veel vrouwen vragen zich hoeveel kilo ze per week aankomen bij een zwangerschap. De genoemde gewichtstoenames ontstaan immers niet van de ene op de andere dag. Daarnaast komt er een moment dat je door het groeiende buikje niet meer in je kleding komt. Vooral als het laatste trimester aanbreekt wil je echt beschikken over de beste zwangerschapsbroeken die voorhanden zijn. 

Zoals we hierboven al een beetje verklapt hebben, wordt een zwangerschapsperiode (van gemiddeld 40 weken) verdeeld in drie trimesters. Hierdoor duurt ieder trimester ongeveer 3 maanden. De gewichtstoename loopt niet rechtlijnig. Een zwangerschapsperiode kenmerkt zich door een fase waarin je veel aankomt en in andere periodes kom je wat minder aan. Gemiddeld ziet dit er als volgt uit:

  • In het eerste trimester komen zwangere vrouwen slechts 1 of 2 KG aan maar verliezen soms ook wel gewicht als gevolg van zwangerschapsmisselijkheid.
  • Het tweede trimester is een periode waar je als zwangere vrouw het meeste aankomt. Je komt in deze periode van 3 maanden zo’n 6 KG aan.
  • In het derde en laatste trimester komen vrouwen gemiddeld 3 tot 4 KG aan.          

Praktische adviezen met betrekking tot het gewicht bij zwangerschappen

Tot slot willen we nog een paar praktische adviezen met betrekking tot het gewicht bij zwangerschappen met je delen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om dezelfde hoeveelheid te eten als je voorheen deed. Het is bijvoorbeeld niet nodig om voor twee personen te eten. 

Daarnaast is het belangrijk dat je gezond, gevarieerd en verantwoord eet. Het is niet nodig om te streng voor jezelf te zijn en je mag af en toe best wel even zondigen. Heb je het idee dat je wat meer of juist wat minder dan normaal in gewicht aankomt tijdens je zwangerschap? Schroom dan uiteraard niet om dit te bespreken met je verloskundige!