Dit is de invloed van licht op je gezondheid

Dit is de invloed van licht op je gezondheid

We staan er waarschijnlijk nauwelijks bij stil, maar er was niet altijd sprake van verlichting. Pas in aan het einde van de 19e eeuw werd het elektrische licht uitgevonden: tot die tijd gebruikten de meeste huishoudens kaarsen en olielampen. Toch hebben mensen altijd al behoefte gehad aan goede verlichting in huis. Toch zijn er nog altijd onduidelijkheden over de gezondheid van licht. Wat heeft bijvoorbeeld een hanglamp in je woonkamer voor invloed op jouw gezondheid? Dat lees je hier!

De invloed van daglicht op de gezondheid

Licht is een belangrijk onderdeel van de biologische klok van de mens. Daglicht is onder andere van invloed op de kwaliteit van de slaap. Hoe meer daglicht je overdag ziet, hoe beter je in de nacht slaapt. Te weinig daglicht kan de biologische klok flink verstoren. Het is dan ook erg belangrijk om voldoende naar buiten te gaan om in het daglicht rond te lopen. Door dagelijks regelmatig naar buiten te gaan ervaar je de optimale voordelen van daglicht.

De invloed van kunstlicht op de gezondheid

De meeste mensen maken gebruik van lampen in huis, ook wel kunstlicht genoemd. Er zijn steeds meer technieken waardoor lampen daglicht zoveel mogelijk nabootsen. Toch zijn de meeste kunstlichten niet even effectief als daglicht en blijft het belangrijk om overdag naar buiten te gaan. De lichtsterkte van kunstlicht is bij lange na niet hetzelfde als bij daglicht. De sterkte van daglicht is op een goede dag wel 10.000 tot 20.000 lux. In kantoren of in woningen is de lichtsterkte van kunstlicht vaak slechts 500 lux. Dit heeft daardoor nooit hetzelfde effect als daglicht.

Kies voor speciale verlichting

Wanneer je een mooie lamp voor in huis koopt, kun je er het beste voor kiezen om hier speciale verlichting bij te nemen. Het is niet in iedere winkel mogelijk om dit type lampen te vinden: een grondige zoektocht op het internet is hierbij waarschijnlijk wel nodig. Deze verlichting is naar alle waarschijnlijkheid ook een stuk duurder dan normale verlichting. Goede verlichting in huis is erg belangrijk, maar het blijft nog belangrijker om naar buiten te gaan, bijvoorbeeld voordat start met werken of wanneer je gaat lunchen. Op deze manier spendeer je zoveel mogelijk tijd buiten: dit heeft gunstige gevolgen voor je gezondheid en past dus perfect bij een gezonde leefstijl!

Licht heeft wel degelijk grote invloed op je gezondheid: daglicht heeft een zeer positieve invloed en ook als het gaat om kunstlicht zijn er steeds meer ontwikkelingen gaande om dit zoveel mogelijk op daglicht te laten lijken. Op dit moment is kunstlicht nog niet zo gezond als daglicht. Kijk bij het uitkiezen van een mooie lamp natuurlijk naar het frame van de lamp, maar zorg er ook voor dat je hier een goede lamp in doet. Het is op deze manier nog beter mogelijk om voordeel te behalen uit kunstlicht in je woning.