Wanneer je een voedselallergie hebt, dan reageert je immuunsysteem heftig op de eiwitten uit die voeding, dit worden ook wel allergenen genoemd. Wanneer je een voedselallergie hebt, kun je last hebben van bepaalde klachten na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Heb je last van klachten, ga dan naar een huisarts om vast te stellen of het een bepaalde allergie is. Is dit het geval, dan kun je de hulp van een diëtist inschakelen. Deze diëtist kan je helpen bij het vermijden van deze voedingsmiddelen zonder dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Een gezond dieet bestaat uit alle nodige voedingsstoffen. Bij een voedselallergie kun je last hebben van allerlei uiteenlopende klachten. Van huidklachten to benauwdheid en van darmklachten tot bewusteloosheid. Hierbij de 5 meest voorkomende voedselallergieën.
1. Notenallergie
Er zijn veel verschillende soorten noten en al deze noten kunnen een oorzaak zijn van een notenallergie. De meest voorkomende notenallergie is door noten als een pinda, hazelnoot en walnoot. De allergische reactie kan verschillen van een tinteling in de mond en keel tot zelfs de dood. Heb je last van een notenallergie, dan moet je alle noten vermijden. Aangezien een pinda allergie levensgevaarlijk kan zijn, is het belangrijk om altijd alert te zijn. Zo kunnen er ook noten in pesto, sauzen en gebak zitten.
2. Tarwe allergie
De eiwitten in tarwe kunnen een allergische reactie uitlokken. Het gaat hierbij niet om gluten, maar om andere eiwitten. Tarwe zit in veel voedingsmiddelen die we dagelijks eten. Denk hierbij aan brood, muesli, koekjes en pasta. Aangezien het dagelijks dieet uit veel producten met tarwe bestaat, is het verstandig om je tarwe allergie met een diëtist te bespreken, je kunt deze voedingsmiddelen namelijk niet zomaar uit je dieet halen. Een diëtist weet alles over goede vervangers.
3. Koemelkallergie
De eiwitten in koemelk kunnen een allergische reactie uitlokken bij mensen. Je kunt zelf na enkele minuten al last krijgen van klachten. Een koemelkallergie komt vaak voor bij baby’s. Dit betekent dat de baby moet overstappen naar een koemelkvrij dieet. De meeste baby’s groeien hier snel overheen. Zuivelproducten zoals koemelk zijn een belangrijk onderdeel van een gezond dieet vanwege de B-vitamines en calcium die erin zitten. Ga naar een diëtist die je kan adviseren hoe je zuivelproducten volwaardig kan vervangen zodat je geen belangrijke voedingsstoffen mist.
4. Soja allergie
De eiwitten uit de soja peulvrucht kunnen bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken. Soja wordt veel gebruikt in koemelk en vleesvervangers. Ook verbetert deze peulvrucht vaak de structuur van bepaalde voedingsmiddelen. Heb je een soja allergie? Dan moet je alle producten met soja vermijden. Jonge kinderen die een koemelkallergie hebben, hebben ook vaak last van een soja allergie. Dit maakt het lastig omdat je de koemelk dan niet kan vervangen met sojamelk. Soja zit niet alleen in vegetarische vleesvervangers, maar ook in voedingsproducten als hagelslag, margarine en pindakaas.
5. Kippeneiwitallergie
Wanneer je allergisch bent voor eieren, dan heb je een kippeneiwitallergie. Dit geldt niet alleen voor kippeneieren, maar ook voor eieren van ganzen of eenden. De eiwitten in deze eieren lijken namelijk heel erg op eieren van kippen. Je kunt ook enkel allergisch zijn voor rauwe eieren en niet voor gekookte eieren. Een klein beetje ei kan al klachten opwekken, dus het is verstandig om alle producten waarin kippenei eiwit zit te vermijden. Dit zijn producten als ijs, gebak en mayonaise.