Je lichaam ‘detoxen’? Kom meer over een detox te weten

Je lichaam ‘detoxen’ Kom meer over een detox te weten

Aan de hand van onze leef- en eetgewoontes blijven afval- en gifstoffen zich ophopen in het lichaam. Naarmate we hier niets aan doen, kan dit lichamelijke gevolgen hebben voor het lichaam. Ons lijf raakt namelijk steeds sneller uitgeput vanwege het tekort aan vitamines en mineralen. Kom in de tekst hieronder te weten wat een detox precies is en wat de originele oorsprong is.

Wat betekent ‘detox’ precies?

Een detox betekent niets meer dan het ontgiftigen of het reinigen van het lichaam van gif- en afvalstoffen op een natuurlijke manier. Dit kan vooral handig zijn in een afkickkliniek, aangezien personen die van een verslaving af willen komen eerst alle slechte stoffen uit het lijf moeten verwijderen.

De meest gebruikte methoden om het lichaam te detoxen zijn door middel van vasten of darmspoelingen, al zijn ook oil-pulling, supplementen, kleibehandelingen en warmwaterbaden goede alternatieven. Direct opname afkickkliniek regelen? Het is dan belangrijk dat je meer weet over een detox en de oorsprong.

De oorsprong van een detox

Tegenwoordig weten we bijna allemaal wat een detox is en hebben de meeste mensen wel eens een detox gedaan om hun lichaam te ontgiften van slechte stoffen. Deze praktijk wordt al sinds de oertijd toegepast, voornamelijk in India. Sinds de tijd van de natuurlijke geneeskunde ayurveda, rond 1.300 voor Christus of zelfs nog eerder. Tijdens deze periode was het vasten een van de belangrijke praktijken onder de katholieken, joden en islam. Velen zijn zich steeds meer bewust gaan worden van wat ze eten en drinken; tijdens deze tijd at voedsel men namelijk gedachteloos waardoor een detox periode of een vastenperiode normaal was. Vandaag de dag wordt detox meestal toegepast met behulp van supplementen of een sapkuur bijvoorbeeld. Naast het lichamelijk detoxen kun je ook geestelijk je gedachten en emoties op een rijtje zetten.

De voordelen van een detox

Het menselijk lichaam heeft een zelfgenezend vermogen om afval- en gifstoffen te ontdoen van het lichaam. Dan nog kan een detox allerlei voordelen met zich meebrengen.

  • Heel het lichaam wordt optimaal gereinigd.
  • De huid wordt gezonder en de nagels sterker en steviger.
  • Een detoxkuur werkt ontspannend bij een ongezonde en stressvolle levensstijl.
  • De levenslust, de energie, het zelfvertrouwen en vitaliteit stijgen.
  • Je merkt verbetering op in de wilskracht en uithoudingsvermogen.
  • Een verslaafde kan een ontwenningskuur volledig voltooien.

Ontwenningsverschijnselen

Ga je stappen ondernemen om van je verslaving af te komen je stop je met het gebruik van drugs, alcohol of medicatie? Dan kunnen er bepaalde ontwenningsverschijnselen optreden. De meest voorkomende ontwenningsverschijnselen je tijdens een detoxificatie kunt ervaren zijn rillen en trillen, vermoeidheid, overmatig zweten, een verstoorde stofwisseling, hartkloppingen, hoofdpijn, spierpijn, slapeloosheid, darmkrampen en diarree. Bepaalde personen kunnen zelfs last krijgen van hallucinaties of epileptische aanvallen.

5 handige tips

Naast het afkicken van een verslaving door middel van een detox kun je zelf nog meer maatregelen nemen voor een gezondere levensstijl. Hieronder vind je een 5-tal handige tips die je kunt gebruiken als je zo gezond mogelijk wilt leven, zowel mentaal als fysiek:

  1. Gezonde voeding;
  2. Stress voorkomen;
  3. Slaap voldoende;
  4. Beweeg genoeg.