Overgewicht en hoge bloeddruk

Overgewicht en hoge bloeddruk

Wanneer je overgewicht hebt, heb je gelijk een grotere kans op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk. Hierdoor is het risico op het krijgen diabetes en van hart- en vaatziekten ook groter. Dit kan gevaarlijk zijn, dus een gezond gewicht is zeer belangrijk. Vele Nederlanders hebben last van overgewicht en dit gaat vaak gepaard met een te hoge bloeddruk. Wat zijn de oorzaken van overgewicht en hoe heeft overgewicht een negatieve invloed op je bloeddruk? En het allerbelangrijkste: wat kan je er tegen doen? Lees snel verder om antwoord te krijgen op al deze vragen.

Wat veroorzaakt overgewicht?

In Nederland kun je met het BMI vaststellen of je overgewicht hebt. Is je BMI boven de 25, dan is er sprake van overgewicht. Daarnaast kun je ook je vetpercentage te weten komen om erachter te komen of je overgewicht hebt. Heb je last van overgewicht, dan is de energiebalans niet in evenwicht. Je krijgt dus meer energie binnen dan dat er uit gaat. Je krijg dus meer caloriën van voedsel binnen, dan dat je verbrandt en nodig hebt voor de activiteiten die je dagelijks uitvoert. Houd een eet- en beweegdagboek bij, om zeker te weten wat je dagelijks binnenkrijgt en verbrandt. Niet alleen een slechte energiebalans kan overgewicht veroorzaken. Ook genen, gezondheidsproblemen of medicatie kan invloed hebben op je gewicht.

Wat kun je tegen een hoge bloeddruk doen?

Wil je iets tegen je hoge bloeddruk doen, dan kun je dit eenvoudig al veranderen met enkel je voedingsinname.

  • De hoge waardes van zout in producten heeft een negatieve invloed op je bloeddruk. Eet daarom minder zoute producten. Ga bijvoorbeeld voor ongezouten pinda’s als snack in plaats van chips.
  • Daarnaast heeft alcohol ook invloed op je bloeddruk. Zorg er daarom voor je maximaal één glas alcohol per dag nuttigt.
  • Drink je meer dan 4 koppen koffie per dag, dan kan ook koffie een verhogende werking hebben op je bloeddruk. Het aangeraden aantal kopjes koffie per dag is dan ook 3.
  • Varkensvlees is vaak vet en een vleesrijk dieet heeft daardoor invloed op je bloeddruk. Houd het bij kip, mager rundvlees of ga vaker voor een vegetarische maaltijd met veel groente. Groente en fruit bevatten veel vezels dat de bloeddruk juist kan verlagen.
  • Regelmatige beweging verlaagt de bloeddruk. Probeer elke dag een wandeling te maken, pak de fiets vaker en zoek een sport die bij je past en die je ook kan volhouden.

Bloeddrukmeter kopen?

Om je bloeddruk goed bij te houden, is het handig om zelf een bloeddrukmeter in huis te hebben. Wil je een bloeddrukmeter kopen? Ga dan naar www.bloeddrukmeterswebshop.nl. Hier vind je uitsluitend klinisch gevalideerde meters. In dit assortiment vind je ook bloeddrukmeters die worden aangeraden door de Hartstichting. Je vindt bij de Bloeddrukmeterswebshop verschillende soorten en merk bloeddrukmeters. Zo zijn er bovenarm bloeddrukmeters en polsbloeddrukmeters. De Hartstichting adviseert bovenarm bloeddrukmeters om jouw bloeddruk thuis op te meten, omdat deze meters minder gevoelig zijn voor beweging. Er is voldoende keus tussen bloeddrukmeters van merken als Omron, Microlife en Medisana. Als deze merken zijn klinisch gevalideerd en betrouwbaar. Heb je verdere of twijfel je? Neem dan contact op met de klantenservice van Bloeddrukmeterswebshop en ontvang vrijblijvend en eerlijk advies.